10 Ocak 2011 Pazartesi

Muhteşem Yüzyıl'dan Beteri Var



Milletimizin kitap okumadığını bir kere daha gördük. Showtv'nin Muhteşem Süleyman dizisi özellikle muhafazakar çevrelerde büyük tepki yarattı. İlk bölüm bile yayınlanmadan sadece fragmanı izleyerek ayaklananlar birinci bölümün ardından iyice galeyana geldiler.

Diziye karşı çıkanların argümanlarını hiç tartışmayacağım. Benim diziye karşı tek eleştirim Kanuni Sultan Süleyman olarak Halit Ergenç'in seçilmesi. Onu Osmanlı İmparatoru olarak değil, Binyapı Holding Yönetim Kurulu Başkanı olarak görüyorum nedense.

Diziye verilen tepkilerin çokluğu Türkiye'de kitlelerin hiç kitap okumadığını bir kere daha anlamamı sağladı. Türkiye'de son on yıldır en popüler roman türü tarihi romanlar. Özellikle Osmanlı ve Harem'le ilgili romanlar çok satıyor. Solmaz Kamuran'ın Kiraze'si başlayan Osmanlı temalı romanlar giderek artıyor. Romanlar dışında bu konu ile ilgili akademik ve yarı akademik Türk ve yabancı eserler birbiri ardına yayınlanıyor. Ve inanmazsınız ama bu kitaplarda padişahlar içki içiyor, sevişiyor hatta ağlıyor.

Çok satan tarihi romanlarda dizide gösterilenlerden çok daha fazlası varken kimse ayaklanmıyor çünkü kimse okumuyor. Aman, bu yazıyı da kimse hedef gösterme olarak kabul etmesin lütfen.

Muhafazakarlar Son Hazaryalı'yı okumasın
Hazır gündem Kanuni iken onunla ilgili yazılmış en ilginç kitaplardan birinden bahsetmek istiyorum. Cahit Ülkü'nün 'Son Hazaryalı' adlı romanı son derece enteresan bir konuya sahip. Hazaryalı olarak bilinen millet tarihte Hazar bölgesinde yaşayan Yahudi Türkler. Arthur Koestler adlı bir yazar Hazaryalıların zaman içinde Orta Avrupa'ya göç ettiklerini ve Hitler'in Yahudi Soykırımı'yla aslen Türk olan bu Yahudileri öldürdüğünü savunuyor.

Koestler'in bu tezinden yola çıkan Cahit Ülkü Kanuni'nin Hürrem'den olan oğlu Sarı Selim'in babasına ve atalarına hiç benzemediğinin altını çiziyor. Hürrem'in Hazaryalı olduğu tezinden yola çıkarak farklı bir Osmanlı tarihi ortaya koyuyor.

Tezi benimsememe rağmen Son Hazaryalı tarihsel bir fantezi olarak ilgimi çekmişti. Sanırım roman benim ve bir avuç tarih meraklısının dışında kimsenin ilgisin, çekmemiş. Yoksa mazallah olacakları düşünmek bile istemiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder