26 Haziran 2011 Pazar

Bir Yemek Davetinin Ardından

Cumartesi sabahı ani bir kararla Şükrü'nün ailesini yemeğe çağırmaya karar verdim. Genelde bir gece öncesinden bazı yemekleri hazır etmeyi tercih ediyorum ama bu defa öyle olmadı. Yemek maceramı ve çıkarttığım dersleri sizlerle paylaşmak istedim.

Önce menümüz gelsin:
  • Zeytinyağlı Enginar
  • Maş Fasulyesi Salatası
  • Mevsim Salatası
  • Cacık
  • Fırında Kuzu Budu
  • Pilav
  • Kavun-Karpuz
Şimdi de bu menüyü yaparken öğrendiklerimi yazayım.

  • Zeytinyağlı Enginar: İyi enginar pişirmenin püf noktası körpe ve kılçıksız enginar seçmek. Bunu da yolu çok büyük olmayan enginarları tercih etmekten geçiyor. Hem ufakların fiyatı daha uygun oluyor. Şu aralar enginar sezonu bitmek üzere.
  • Maş Fasulyesi Salatası: Maş Fasulyesi Güneydoğu Anadolu kökenli küçük ve yeşil bir fasulye tipi. Ben haşlayıp,sıcakken  nar ekşisi ve zeytinyağı ile karıştırıyorum. Yeşil soğan, taze nan, maydanoz ve dereotu ile harmanlayınca nefis oluyor. Maş fasulyesi bütün baklagiller gibi haşlayınca büyüyor, o nedenle 8 kişi için bir su bardağı fasulye yeterli. Ayrıca çok çabuk haşlanıyor. Bu nedenle düdüklü tencerede değil, normal tencerede haşlayın. Ayrıca sık sık kontrol edin, yoksa hamur olur. Nar ekşisi satın alırken dikkat edin. Şu aralar marketlerde 'Nar Ekşisi Sosu' satıyorlar. Bunlar gerçek nar ekşisi  değil.Yapay ve fazla tatlı bir şey.  Üstünde 'Nar Ekşisi ' yazanı arayın, hatta en iyisi memleketten getirtin.
  • Mevsim Salatası: Buradaki tek ipucu malzemeyi marketten değil, pazardan almak.
  • Cacık: İçine taze sarımsak koydum. Çok az su, rende salatalık ve buzla yaptım.
  • Fırında Kuzu Budu: Hem kolay, hem lezzetli. Çalışan kadınlar için ideal davet yemeği. Aslında önceden terbiyede dinlendirseydim daha iyi olurdu ama zamanım yoktu. Kasaptan aldığım budu, çeşitli yerlerinden deldim. Deliklere sarımsak koydum.Üstüne biraz zeytinyağı sürdüm. 200 derecede 2,5 saat pişti. Annemin tarifine göre sabahtan akşama(12 saat) 100 derecede pişince de nefis oluyor. Buradaki püf noktası yanına koyacağınız patates ya da soğan gibi garnitürleri buttan sonra tepsiye koymak. Butun pişmesine bir saat kala kotasanız iyi olur. Yoksa benim gibi kömür patates ve soğanlarınız olur.
  • Pilav: Bildiğiniz tereyağlı pilav.
  • Kavun-Karpuz: Bunlara yer kalmadı.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder