15 Ocak 2014 Çarşamba

Medyaya Abluka



Türkiye'de medya hiç bir zaman özgür olmadı. Kimi zaman askerin, kimi zaman iktidarın, kimi zaman da sermaye gruplarının borazanlığını yaptı. Gücü ele geçiren medyayı da ele geçirmek ve kendi için kullanmak istedi. Medya patronları da gazete ve dergilerini 'haber yapmak' için değil, güç sahiplerine yakın olmak için kullandı.

Cumhuriyet tarihi boyunca süren bu durum son 5 senede ise iyice zıvanadan çıktı. AKP iktidarı güçlendikçe aleyhlerindeki seslere tahammülü azaldı ve basını tahakkümleri altına alma çabası arttı.Yandaş medya ortaya çıktı ve aynı manşetlerle çıkan gazeteler normal karşılanmaya başladı.


Mustafa Hoş  yeni çıkan 'Abluka' adlı anı kitabında 2007-2013 yılları arasında medyanın yaşadığı dönüşümü anlatmış. 24, NTV ve Artı 1 Kanalı'nda geçen heyecanlı, gergin ve Türkiye tarihi için çok önemli zamanları kendi perspektifinden anlatmış. Çok sürükleyici, adeta macera romanı tadında yazmış. Fakat maceranın sonu şu an görebildiğimiz kadarıyla pek parlak değil.

Hoş, yakın geçmişte çok konuşulan pek çok haberin perde arkasına yer vermiş.  Türkiye'nin çok konuştuğu ve NTV'den ayrılmasına neden olan  'Başsavcıya Abluka' spotunun hikayesi ve  Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterinin NTV'den yapılan telefon aramalarıyla düşürüldüğü iddiası bunlardan sadece birkaçı.

3 Temmuz'da başlayan Şike davası ve Fenerbahçe'yi itibarsızlaştırma süreci ile Gezi olaylarını ve medyanın bu dönemdeki duruşunu da detaylı anlatmış.

Kitap alt başlığı olan 'Medya Nasıl Teslim Alındı?'nın  hakkını veriyor. Medyanın en ünlü aktörlerinin yaşadığı değişimi görmek enteresan. Hep birlikte yaşadığımız bu önemli dönemin perde arkasını öğrenmek için ilginç bir kaynak.

Hızlı gündemde bu gibi tanıklıklar çok önemli. Keşke olayın diğer aktörleri de anılarını yazsa.Sübjektif de olsa anılar, bir dönemi anlamak için gerekli.

Kitaba dair en büyük eleştirim çok fazla imla hatasının olması. Adeta hiç son okuması yapılmamış gibi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder